Turisme Comunitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), i juntament amb l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH), ha donat suport al llançament de la primera ‘habitació intel·ligent’, el projecte ITH TechYRoom 1.0, implantat de manera pionera a la ciutat de Benidorm, amb la qual cosa s’ha fet un gran pas per al futur de la indústria hotelera.
D’esta manera, l’Hotel RH Corona del Mar Benidorm ha sigut elegit el primer hotel per a dur a terme este projecte, que ve a revolucionar la manera en què els hotels incorporen tecnologia. Esta ‘habitació intel·ligent’ ha sigut presentada per la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes i el president d’ITH, Javier García.
Es tracta de la primera habitació en l’àmbit nacional que incorpora un conjunt de tecnologies i solucions digitals enfocades a millorar l’experiència de l’hoste, a través d’un servici diferenciat i especialitzat, alhora que posa un especial èmfasi a optimitzar les condicions laborals del personal de l’hotel.
Durant l’acte d’inauguració Nuria Montes ha assenyalat que “este és un exemple inspirador d’innovació en la indústria hotelera de la Comunitat Valenciana, que establix les bases per a un futur brillant en la sostenibilitat i hospitalitat”.
En esta línia, Montes ha destacat que “una vegada més Benidorm dona una mostra que és una destinació d’avantguarda”, i ha afegit que la capital de la Costa Blanca “de nou, torna a ser punta de llança del que serà el futur del turisme espanyol i del turisme internacional”.
Segons ha especificat la titular de Turisme “esta habitació intel·ligent dista molt d’eixa idea futurista, espacial o galàctica, i es transforma precisament en una habitació que cuida el client, i que està en línia perfecta dels objectius que tenim des del Govern Valencià en matèria turística”.
Per la seua part, Javier García Cuenca, president d’ITH ha declarat que “esta iniciativa representa un significatiu esforç en la coordinació i implantació de diferents tecnologies i solucions, la qual cosa permetrà portar la indústria hotelera de la Comunitat Valenciana a un nivell superior en el procés de transformació digital de l’espai d’allotjament, i en definitiva, a millorar l’experiència del client gràcies a la col·laboració publicoprivada i a l’impuls de la Generalitat”.
Creació d’un estàndard de referència
L’elecció de l’Hotel RH Corona del Mar, situat a Benidorm, s’ha fonamentat en la seua ubicació estratègica, a més de per la seua visió a convertir-se en un referent de l’avantguarda tecnològica a la regió.
De fet, i segons ha declarat la consellera de Turisme, “este projecte ja ha dut l’interés”, fent al·lusió a altres hotelers que han assistit a la presentació i inauguració d’esta ‘habitació intel·ligent’, “perquè també volen visualitzar com està funcionant esta habitació del futur per a poder incorporar estes novetats tecnològiques, que ja han sigut testades amb resultats tremendament positius”, ha afegit Montes.
A més, este prototip busca revolucionar la manera en què els hotels incorporen tecnologia, aprofitant els possibles projectes en procés de reforma, amb la finalitat d’integrar solucions innovadores, útils i assequibles per a cada cas, fomentant l’escalabilitat i promovent la difusió de la tecnologia.
En este sentit, Montes ha recordat que “una habitació d’hotel es reforma de mitjana entre 7 i 10 anys, per la qual cosa estes tecnologies seran incorporades de manera immediata”.
Els quatre eixos de l’‘habitació tecnològica’
Els quatre eixos sobre els quals pivota esta ‘habitació tecnològica’ són la millora l’experiència de l’hoste (incloent-hi la transformació d’espais, la comunicació i interacció activa i passiva, i l’accessibilitat), la transformació digital de processos, la gestió i millora operacional de l’hotel i l’eficiència energètica, en preveure entre altres, aspectes com la sostenibilitat i l’economia circular.
Sobre este tema, Nuria Montes ha ressaltat que es tracta d’“una habitació que destaca per la seua confortabilitat, d’eixa sensació d’estar com a casa”, a més és un projecte basat en valors com “la sostenibilitat, la cura de les condicions de treball i l’accessibilitat”.
Així mateix, ha apuntat que des de Turisme Comunitat Valenciana es continuaran donant suport a projectes com este, “creiem que, amb estes experiències, precisament estem forjant el que serà la indústria hotelera del futur”.
La posada en marxa d’ITH TechYroom 1.0 ha suposat la coordinació i integració de propostes de més de 20 empreses tecnològiques de referència, les quals han proporcionat una enorme varietat de ferramentes capdavanteres com ara: la intel·ligència artificial, robots o robòtica col·laborativa, impressió 3D, senyalització accessible, mobiliari ergonòmic, sistemes d’il·luminació, vinils intel·ligents, domòtica, equips de videoconferència, control de climatització, automatització i robòtica, ciberseguretat i rèplica digital, entre altres.