V Mostra de les Olives Trencades i la Garrofa de Borriol

Compartir

També es celebra la III Fira Gastronòmica Km 0: tradició i sabor local

Els dies 21 i 22 de setembre, Borriol celebra la V Mostra de les Olives Trencades i la Garrofa i la III Fira Gastronòmica Km 0, organitzades per l’Ajuntament de Borriol, a través de la regidoria de Turisme, encapçalada per Josep Cristià Linares, i la regidoria de Comerç, dirigida per Alejandro Maireles. L’esdeveniment compta amb la col·laboració del veïnat, diverses entitats i empreses locals, així com altres participants de la província de Castelló.

Aquesta mostra gastronòmica i la fira són un homenatge a la rica herència culinària de Borriol i un reconeixement als esforços del poble en la promoció de productes locals: l’esdeveniment serà una celebració dels sabors autèntics i la tradició gastronòmica que defineix Borriol i les terres de la província de Castelló. Des de l’organització expliquen que «enguany no hi ha olives, però tastarem olis, menjarem coca fullà i descobrirem diferents productes de proximitat i usos dels nostres ingredients estrella de la mà de diverses persones del poble i voltants, productores, artesanes i hostaleres, així com altres entitats i empreses del sector que hi participen». A causa de la sequera que està patint el territori, la producció d’olives ha estat escassa, per la qual cosa no hi ha suficient abastiment per a gaudir de les tradicionals olives trencades borriolenques com altres anys.

La programació de les dues jornades és diversa i per a tots els públics. El dissabte 21 de setembre, la fira s’inaugura a les 10:00 h amb la participació de l’alcalde Hèctor Ramos i altres autoritats locals. També es presentarà el tríptic «Gastronomia de Borriol», acompanyat d’una degustació de productes tradicionals. Des de les 10:30 h fins a les 13:00 h, hi haurà un tast de dolços elaborats amb farina de garrofa i de productes derivats de l’oliva a la parada de l’Ajuntament i la Tourist Info de Borriol en col·laboració amb l’associació local de Mestresses de Casa i Consumidors. A les 11:00 h, els més menuts podran gaudir d’un taller infantil de fabricació d’espelmes decoratives amb oliva i garrofa, i a les 12:30 h, se celebrarà el III Concurs de tir de pinyol d’oliva al carrer Almassora. 

A la vesprada, a les 17:00 h, es farà l’entrega del premi del IV Concurs de Gastronomia Creativa amb Garrofa i, seguidament, es lliuraran distintius honorífics a diversos comerços locals en reconeixement a la seua col·laboració en els darrers cinc anys. Durant la vesprada, continuaran els tastos de dolços de garrofa i batut de garrofa i a les 17:15 h, el Forn de Gargallo farà una demostració de coques de xocolate de garrofa, seguida per un taller infantil d’elaboració d’hamburgueses amb garrofa a la parada de la Carnisseria l’Antiga. A les 18:30 h tindrà lloc la xarrada «La Garrofera: passat, present i futur», i a les 19:00 h es podrà tastar garrofa melosa a la parada de Mos de Bresca. El dia acabarà a les 19:30 h amb un concert d’ecocançons a càrrec dels Líquens.

El diumenge 22 de setembre, de 10:00 h a 13:00 h, es continuaran oferint tastos de dolços amb farina de garrofa i productes de proximitat a la parada de l’Ajuntament i la Tourist Info. A les 11:00 h, tindrà lloc una demostració pràctica d’elaboració d’olives trencades, a càrrec de persones expertes locals. A les 12:30 h, l’Espai Pou de Beca oferirà un tast d’oli i harmonitzacions sota el títol «Borriolenc, un gran oli per descobrir». La cloenda de la fira està prevista per a les 14:30 h, tancant així un cap de setmana ple de sabor i tradició.

Durant aquestes jornades gastronòmiques, diversos establiments de Borriol i les seues urbanitzacions oferiran especialitats elaborades amb olives o garrofa. Entre ells, La Tapinxeria amb una tarta de formatge amb farina de garrofa; Bar Mamiló amb un brioix de pulled pork amb salsa de garrofa; La Cantina dels Iaios amb dolços tradicionals amb farina de garrofa i olives trencades de Borriol; El Pou Taska-Bar amb una hamburguesa amb garrofa; Restaurant Peraire amb una panacotta de garrofa i abadejo al forn amb salsa d’olives trencades; La Cuina de Fernando (a la urbanització de La Coma) amb un «Ferrero Rocher» d’ametla i garrofa de Borriol; La Coma Corner (també a La Coma) amb una amanida de burrata amb pesto i olivada; i Mesón del Cordero (a la carretera de l’Alcora) amb un croquetó Lambkaster de corder amb oliva trencada i coulant de garrofa.

La V Mostra de les Olives Trencades i la Garrofa i la III Fira Gastronòmica Km 0 són una magnífica oportunitat gaudir de la rica tradició gastronòmica de Borriol, els seus productes locals i l’esperit acollidor d’aquest municipi, descobrir nous sabors i reconéixer la importància dels productes de proximitat en la nostra cultura i la seua relació amb l’ecologia i el territori.

Noticias Relacionadas